Native sadržaj Svaki zalogaj je važan 07. svibnja 2024.

Kako započeti, ali i održati lifestyle bez glutena

Foto: unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prelazak na bezglutensku prehranu može biti izazovan, ali, utješit ćemo vas i reći da je lakši nego ikada, pogotovo uz ove savjete

Dijagnoza celijakije ili netolerancije na gluten može čovjeka potpuno zateći. I to je razumljivo. Paziti na sve što jedete i pijete 24 sata dnevno i saznanje da više ne možete jesti omiljene namirnice do kraja života obično je praćeno dubokim osjećajem gubitka - izazivajući bijes, anksioznost, negiranje ili frustraciju. Ali, gledajmo stvari s vedrije strane - konzumirajući bezglutensku hranu, na kraju ćete se riješiti simptoma koji su vas natjerali da potražite liječničku pomoć. Također, ne tako davno bilo je dostupno vrlo malo bezglutenskih izbora. Danas, ćete vjerojatno moći jesti većinu hrane koju ste jeli - samo sa zamjenskim sastojcima, a da vam prelazak i održavanje bezglutenske prehrane bude što lakše, donosimo savjete koji će itekako pomoći:  

Pripremite kuhinju
Kuhanje kod kuće omogućuje vam potpunu kontrolu nad sastojcima i osigurava da hrana bude bez glutena. Potražite bezglutenske recepte i eksperimentirajte s novim jelima. Ono što je iznimno važno je da je vaša kuhinja uvijek opskrbljena bezglutenskim namirnicama poput cjelovitih žitarica koje ne sadrže gluten, povrćem, voćem, mesom, ribom, mliječnim proizvodima i bezglutenskim zamjenskim proizvodima.

Planirajte
Svaki tjedan napravite plan obroka kako biste unaprijed znali što ćete jesti i kako biste izbjegli situacije u kojima biste bili primorani posegnuti za nezdravim opcijama. Upoznajte se s bezglutenskim proizvodima koji će vam pomoći da što više uživate u hrani i da se i dalje možete i zasladiti keksima, uživati u tjestenini, praviti sendviče... Upoznajte ponudu gluten free proizvoda u trgovinama, isprobavajte koji su vam najukusniji i uvijek ih imajte na zalihi.  

 | Author: Uvijek imajte uz sebe nešto za gricnuti
Život je često nepredvidiv i nosi iznenađenja, zato vi budite spremni. Uvijek uz sebe nosite nešto za gricnuti - bezglutenske kekse, čokoladicu, bananu... Bilo kakav provjereni bezglutenski snack neka se uvijek nađe uz vas - posjet liječniku se može otegnuti, možda vas na povratku s posla ekipa pozove na kavu, možda vam pukne guma, a u blizini je samo pekarnica... Zato, u ruksaku ili pretincu auta imajte malu zalihu - i pazite da je obnavljate kako je trošite. Također, ako putujete, dobro se opremite bezglutenskim namirnicama, trebat će vam dok ste na putu, a prije putovanja se raspitajte postoje li na destinaciji na koju putujete trgovina s bezglutenskom hranom i gluten-free restorani.

Kako slaviti bez kruha i kolača?
Znamo, ovo je posebno teško. Idete na proslavu i pred vama će se servirati juhe s tjesteninom, slasni naresci s kruhom, zamamne torte i kolači...Ako idete na proslavu kod prijatelja ili obitelji, obavijestite ih unaprijed o vašim prehrambenim ograničenjima kako bi se mogli pobrinuti za bezglutenske opcije ili dopustiti vama da donesete vlastitu hranu, što je uvijek sigurnija opcija. A kad je riječ o odolijevanju delicijama - sjetite se samo kako ste patili dok ste jeli hranu s glutenom - želja će vas brzo proći. 

Što s restoranima? 
Davno su prošla vremena kada bi konobar podignuo obrve kad biste spomenuli gluten-free i čudno vas pogledao. Danas je osoblje restorana educirano i zna kakve probleme može prouzročiti kontaminirana namirnica. Ipak, da budete sigurni, prije rezerviranja mjesta u restoranu, nazovite restoran i dobro se informirajte što može ponuditi bezglutensko i pazi li se u kuhinji da se pod svaku cijenu izbjegne križna kontaminacija glutenom.  
 | Author:

Naučite čitati deklaracije
Sada evo loših vijesti - gluten može imati mnogo različitih naziva. Ponekad je označen kao prirodni i umjetni okusi, karamel boja, škrobovi, slad i slično i zato gluten nije uvijek očit. Kako je ta lista naziva iza kojih se krije gluten dugačka i nećete je moći zapamtiti, najbolje se osloniti na gluten free natpise na etiketi. Također, gluten se krije tamo gdje ga i ne očekujete - pivo, žestoka pića koja nastaju fermentacijom žitarica koje sadrže gluten poput whiskeya - iako zapravo destilacija može uništiti gluten, njegovi tragovi mogu naštetiti, posebno osobama koje su na početku svog gluten-free puta. 
Također, u registru bezglutenskih proizvoda udruge CeliVita možete provjeriti točno koji proizvodi ne sadrže gluten.  

Povežite se
Bilo da više volite Facebook grupe, možda Instagram ili članstvo u udrugama, biti u kontaktu s ljudima koji razumiju kroz što prolazite je iznimno vrijedno. Tu ćete čuti iskustva drugih, ali i podijeliti svoja. Dobiti stručne savjete liječnika i nutricionista, informacije o novitetima na tržištu ili novim znanstvenim istraživanjima. Bit ćete puno više informirani, ali i znati da se i drugima događa ista stvar - i da svejedno uživaju u životu. 
Neke udruge za osobe koje žive s celijakijom su: 

CeliVita - Život s celijakijom
Hrvatsko društvo za celijakiju
Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske
Udruga za skrb oboljelih od celijakije Istarske županije

Budite strpljivi
Prihvatite da će prijelaz na bezglutenski način života zahtijevati vremena i prilagodbe. Dajte si vremena za prilagodbu i vidjet ćete da će sve jednog dana postati puno lakše, a osjećat ćete se odlično. Sretno! 

SPAR-ova linija SPAR free from sadrži bogat izbor proizvoda bez glutena  i laktoze namijenjenih osobama oboljelima od celijakije ili osobama intolerantnim na mliječne bjelančevine odnosno mliječni šećer. SPAR free from proizvodi razvijeni su uz podršku vodećih liječnika i prehrambenih stručnjaka iz Austrije te savjetnika tamošnjeg društva za celijakiju. U liniji je više od 60 proizvoda bez laktoze i/ili glutena. Među njima su kruh, müsli, keksi bez glutena, kao i mlijeko, vrhnje te maslac bez laktoze. Osim osnovnih prehrambenih namirnica, u liniji su i razne delicije - pudinzi, namazi, čokolade, voćni jogurti - kako se ničega ne biste morali odreći. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.